İçeriğe geç

Yüksekovanin Neyi Meşhur

Yüksekova Kürt mü?

Yüksekova (Kürtçe: Gever; Süryanice: ͓͵͘͵ͪ, romanize: Gāwār), Türkiye’nin Hakkari ilinin Yüksekova ilçesinde bulunan bir belediyedir (kasaba) ve ilin en büyük şehridir. Şehir, kabile dışı geçmişler de dahil olmak üzere çeşitli kabile geçmişlerine sahip Kürtlerden oluşmaktadır. Yüksekova (Kürtçe: Gever; Süryanice: flor͵͘͵ͪ, romanize: Gāwār), Türkiye’nin Hakkari ilinin Yüksekova ilçesinde bulunan bir belediyedir (kasaba) ve ilin en büyük şehridir. Şehir, kabile dışı geçmişler de dahil olmak üzere çeşitli kabile geçmişlerine sahip Kürtlerden oluşmaktadır.

Yüksekova hangi aşiret?

Günümüzde Yüksekova’da nüfusun sosyal yapısı hala aşiretçiliğe dayalı olup, ilçede Pinyanişi, Doskri, Diri, Oramar ve Ertoşi aşiretleri çoğunluğu oluşturmaktadır.

Yüksekova’da ne yenir?

Sadece Yüksekova ilçesinde bulunabilen parmak kebabı; patlıcan, domates, soğan, patates ve yeşil biber gibi sebzelerle hazırlanır. Küp doğranmış et ve baharatlarla tatlandırılır. Fırında hazırlanan bu yemek kalabalık misafir sofralarının vazgeçilmezidir.

Hakkari’nin en meşhur meyvesi nedir?

Çekirdekli ve ekşi bir tada sahip olan ve sevenleri arasında çok popüler olan muşmulayı yemek sağlığa faydalıdır. Muşmula meyvesi halk arasında Töngel, Dongel, Beşbıyık, Ezgil gibi isimlerle de bilinir. Özellikle boğaz ağrılarına iyi gelen bu meyvenin birçok faydası bulunmaktadır.

Yüksekova mı büyük Hakkari mi?

Yüksekova, Hakkari ilinin en büyük ilçesidir. İlçe, ülkenin güneydoğu ucunda, Türkiye, İran ve Irak sınırlarının kesiştiği noktada yer alır ve Türkiye’nin stratejik açıdan önemli ilçelerinden biridir. Sınır kapıları İran’a açıktır (Esendere Sınır Kapısı) ve sınır kapılarının gelecekte Irak’a açılması planlanmaktadır.

Yüksekova’nın eski ismi nedir?

YÜKSEKOVA TARİHİ Eskiden Gever olarak bilinen Yüksekova, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı topraklarına katılmıştır. Yüksekova’nın toplam nüfusu 2012 sayımına göre 115.966 kişidir. Bunlardan 68.230 kişi ilçe merkezinde, 47.736 kişi ise köy ve kasabalarda yaşamaktadır.

Yüksekova neyi meşhur?

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine ait meşhur bir yemek olan parmak kebabı, parmak şeklinde patlıcan, küp doğranmış et, domates, çeşitli baharatlar ve diğer malzemelerle hazırlanan çok lezzetli bir yemektir. Adını ilçesinden alan bu kebabın tadı efsanedir.

Hakkâri’nin en zengin adamı kimdir?

Hakkari’deki yatırımlarıyla adından söz ettiren iş adamı İsmet Ölmez, son yıllarda Van’a yaptığı 1 milyar liraya yaklaşan yatırımlarıyla da dikkat çekiyor.

Hakkâri’de kaç aşiret var?

Son büyük Nestorian göçlerinden önce Hakkari’deki aşiret yerleşim şeması şu şekildedir. Ertushiler, Mendkan ve Hacimendan adlı iki kola ayrılmış 14 aşiretten oluşmaktadır.

Yüksekova verimli mi?

Yüksekova ilçesi 42-10 ve 44-50 derece boylamları ile 36-57 ve 37-48 derece kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. Yüksekova ovasının genişliği 15 km, uzunluğu ise 40 km’dir. Zengin alüvyonlu topraklar olmasına rağmen olumsuz iklim koşulları nedeniyle ağaç ve meyve yetiştiriciliği çok düşüktür.

Yüksekova’da ne yapılır?

Hakkari-Yüksekova Selahaddin Eyyubi Havalimanı (YKO) yakınlarında yapılacak şeyler.DoubleTree by Hilton Yuksekova yakınlarında yapılacak şeyler.Şire PazarıMorikami Müzesi ve Japon BahçeleriAyasofya CamiiKleopatra PlajıBurdur Gölü Kuş CennetiŞirince KöyüSchloss DrachenburgOld NavyMusala KöprüsüAshford Designer Outlet.

Hakkari’nin en ünlü yemeği nedir?

Şehrin simgesi haline gelen Hakkari kebabı, bugüne kadar denediğiniz kebaplardan çok farklı bir tada sahiptir. Kıyma, kuyruk yağı, maydanoz ve çeşitli baharatlar içeren bu lezzeti şehrin farklı yerlerindeki restoranlarda deneyin. Hakkari’de günlük olarak tüketilen en meşhur yiyeceklerden biri otlu peynirdir.

Hakkariden hediyelik ne alınır?

Yerel kültürün simgesi olan kök boya ve yünden yapılan Hakkari halıları, yünden örülmüş çoraplar satın alınabilir. Hakkari balı, Osmanlı saraylarının vazgeçilmez lezzeti olarak tüketilebilir.

Hakkari en çok ne yetişir?

Ürünler arasında ekim alanına göre ilk beşte yem bitkileri (yonca, korunga ve fiğ), buğday, arpa, tütün ve pirinç yer almaktadır. Sebzeler arasında ise domates, salatalık ve karpuz öncelikli ürünler arasındadır.

Hakkari’nin geçim kaynağı nedir?

Ekonomi. Başlıca gelir kaynakları sınır ticareti ve hayvancılıktır. Hakkari ve ilçelerinde istihdam, hem özel sektörden hem de devletten gelen istihdam teşvikleri nedeniyle son yıllarda artmış olsa da yeterli düzeyde değildir. Sınır ticareti, Irak ve İran ile açık sınır kapılarından yapılmaktadır.

Hakkari’de Kürtler var mı?

Bugün Hakkari sınırları içerisinde Asur veya Nesturi kökenli bir kişinin bulunmadığı bilinmektedir. Bu nedenle bugün Hakkari nüfusunun tamamının etnik olarak Kürt, dinsel olarak Müslüman ve mezhepsel olarak Şafii olduğu söylenebilir.

En çok Kürt nerede var Türkiye?

DemografiBölgeKodKürt nüfusu%Güneydoğu AnadoluTRC64.1%Kuzeydoğu AnadoluTRA32.0%İstanbulTR114.8%Batı AnadoluTR57.

Kürtler hangi şehirlerde yaşıyor?

Kürtler bugün Mezopotamya, Doğu Anadolu ve Güneydoğu bölgeleri, Kuzey Irak, İran’ın Kürdistan, Batı Azerbaycan, Kirmanşah ve Luristan eyaletlerinde yoğunlaşmışlardır.

Hakkari mezhebi nedir?

Osmanlı Devleti’nin tebaası olan Hakkari’deki Nesturi mezhebinden Süryaniler (BOA, İMSM; 48; 1229), Kürdistan’da kabileler halinde örgütlenmiş Hıristiyan topluluklardır. Biraz farklı olsalar da dilleri ve dinsel inançları bakımından Kürtlere benziyorlardı (Yurttaş, 2014: 70).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir