İçeriğe geç

Denklik Belgesini Kimler Alabilir

Denklik şartı nedir?

Denklik terimi, yurt dışından alınan yükseköğretim diplomalarının ülkemizde hangi akademik alan ve dereceye denk olduğunun belirlenmesi sürecini ifade eder.

Lise mezunu denklik alabilir mi?

Diploma Denklik İşlemleri (Lise) | Uluslararası Öğrenci Kabulü Yurt dışındaki ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin, diplomalarının Türkiye’deki ortaöğretim kurumlarından alınan diplomalara denk olduğunu ispatlamaları gerekmektedir.

Denklik sınavına kimler girebilir?

Denklik başvurusunu kimler yapabilir? Uluslararası ilkokul ve ortaokul düzeyindeki öğrenciler, özel eğitim kurumları ve elçilikler tarafından açılan okullar, ayrıca İsviçre’de ve yurtdışında bulunan ilkokul ve ortaokul kurumları başvuruda bulunabilir.

Yurtdışı diploma denkliği nasıl alınır?

Başvuru, Yükseköğretim Kurulu Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı’na internet sitesinde yer alan dilekçenin doldurulması ve hizmet bedelinin şahsen veya posta yoluyla ödenmesi suretiyle yapılmalıdır.

Denklik herkese verilir mi?

Denklik belgesi, yurt dışında ön lisans, lisans veya yüksek lisans derecesi alma hakkını elde edenlere eşdeğer çalışma alanının kanıtı olarak verilir. Denklik belgesi, yurt dışındaki üniversitelerden ön lisans, lisans veya yüksek lisans derecesi alan Türk vatandaşlarına verilir.

Denklik belgesi için ne gerekir?

YÖK denkliği için gerekli belgeler: Denkliği talep edilen diploma veya derece belgesinin aslı veya noter tasdikli sureti. Daha fazla makale…•20 Mart 2024

İlkokul mezunu denklik belgesi alabilir mi?

Yurt dışında eğitim gören ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin Türkiye’de tanınmaları için denklik belgesine sahip olmaları gerekir. Denklik belgesi için yurtdışındaki eğitim danışmanlık ofislerinden veya ataşeliklerden, ayrıca Türkiye’deki il ve ilçelerin milli eğitim müdürlüklerinden başvuruda bulunabilirler.

Lise diploması denklik belgesi nereden alınır?

Denklik işlemleri için; yurt içinde illerin Millî Eğitim Müdürlüklerine, yurt dışında ise eğitim danışmanlık şirketlerine ve eğitim ataşeliklerine başvuru yapılabilmektedir.

Denklik puanı kaç olmalı?

Denklik sınavında 100 üzerinden 50 alırsanız diplomanız denk olarak kabul edilir. Örnek vermek gerekirse, YÖK tarafından tanınan bir üniversitede yurt dışında hukuk okursanız, mezun olduktan sonra Türkiye’ye döndüğünüzde denklik alabilmek için eksik derslerinizi tamamlamanız gerekecektir.

Denklik ücreti ne kadar?

Başvuru Yeri ve Ücretleri: ÖSYM tarafından KKTC üniversitelerine verilen, bilgi veya belge gerektiren diğer konulardaki dilekçeler için 150 TL. – KKTC Anlaşması kapsamında olduğunu gösteren belge talepleri için 750 TL yatırılması gerekmektedir.

Diplomamın denkliği var mı nasıl öğrenebilirim?

“Denklik Belgelerinin Talebi ve Doğrulanması” hizmetine e-devlet sistemindeki “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı” sayfasından erişilebilir. Belge doğrulama işlemi kişinin T.C. kimlik numarasını içerir. Bu, belgenin kimlik numarasını ve barkod numarasını sisteme girerek yapılır.

Denklik sınavı ne zaman 2024?

Konu alanı (diploma) ve nihai yeterlilik 2024 Konu alanı ve nihai yeterlilik sınav takvimi Nisan 2024 Sınav dönemi Başvuru tarihleri ​​15-29 Mart 2024 Mülakatların tarih/saat/yerinin duyurulması 8 Nisan 2024 Sınav tarihleri ​​15-19 Nisan 2024 haftası 1 ek satır

Hangi diploma yurtdışında geçerli?

Mavi diplomaya sahip kişiler yurtdışına çıktıklarında anlaşılır bir diplomaya sahip olurlar. Mavi diplomaya sahip olanlar eğitimlerine AB ülkelerinde devam edebilirler. AB ülkelerinde kariyer yapmak isteyen kişiler mavi diploma ile daha iyi iş fırsatlarına sahiptir.

Hangi ülkelerin YÖK denkliği var?

YÖK denkliği olan üniversiteler arasında ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Japonya, Kore gibi ülkelerde çok sayıda üniversite yer alıyor.

Türk lise diploması hangi ülkelerde geçerli?

Mavi diploma eki hangi ülkelerde geçerlidir? Mavi diploma ekinin geçerli olduğu Avrupa ülkeleri şunlardır: Almanya, Polonya, Macaristan, Hollanda, İtalya, İrlanda, Çek Cumhuriyeti, Letonya, İsveç, İspanya, Avusturya, Fransa, Belçika, Malta, Estonya, Hırvatistan, Litvanya, Romanya, Kıbrıs Rum Yönetimi, Danimarka, Finlandiya, Lüksemburg.

Denklik puanı kaç olmalı?

Denklik sınavında 100 üzerinden 50 alırsanız diplomanız denk olarak kabul edilir. Örnek vermek gerekirse, YÖK tarafından tanınan bir üniversitede yurt dışında hukuk okursanız, mezun olduktan sonra Türkiye’ye döndüğünüzde denklik alabilmek için eksik derslerinizi tamamlamanız gerekecektir.

Denklik olmazsa ne olur?

YÖK denkliğiniz yoksa üniversite diploması gerektiren kamu pozisyonlarına kabul edilmezsiniz. Erkek adaylar kısa dönem askerlik yapamazlar. Özel sektörde diplomanızın YÖK tarafından tanınması önemli değildir. Mesleğiniz, iş deneyiminiz ve bireysel özellikleriniz dikkate alınır.

Denklik olmadan özel sektörde çalışabilir mi?

Tanınma olmadan, kanunla düzenlenmeyen bir meslekte çalışabilirsiniz. Kanunla düzenlenmeyen meslekler kanunla korunmaz.

Denklik sınavı Türkçe mi?

Diş hekimliği denklik sınavı Türkçe olarak yapılmakta olup, bu kapsamda yabancı diş hekimlerinin Türkçe dil kursuna katılmaları ve en az dördüncü seviyeye (B2) ulaşmaları teşvik edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir